Rina Asmussen: "Vi skal kigge uden for andedammen"

Af
Caroline Sølver

I vores nyeste rapport, Banken som sparringspartner, stiller vi skarpt på, hvad digitaliseringen betyder for bankerne. Her giver en række store aktører fra bankbranchen deres perspektiv på fremtiden, hvordan de skal følge med i udviklingen. Derudover byder rapporten også på gode råd til dig, der ønsker at arbejde bedst muligt med digitaliseringen. Dette interview er et uddrag fra Banken som sparringspartner. Vil du have adgang til alle de skarpe perspektiver, kan du downloade resten af Danmarks største rapport om bankerne.

Rina Asmussen har en mangeårig karriere i bankverdenen bag sig og arbejder i dag som konsulent og som medlem i en række bestyrelser, blandt andet hos Jyske Bank.

Vi har sammen taget temperaturen på digitaliseringen i den danske bankbranche. Ifølge Rina Asmussen har vi i Danmark været forude, hvad angår udviklingen og slået rytmen an. Det er positivt, men risikoen er, at udviklingen stagnerer, fordi branchen ikke føler sig presset til at følge med og benytte de nyeste teknologier og digitale muligheder.

– Det er en farlig situation for udviklingen, fortæller Rina Asmussen. 

Vi har talt med Rina Asmussen om, hvad bankerne kan og skal gøre for at holde sig opdaterede og ikke sakke bagud i udviklingen.

Løsningerne vil komme fra bankerne selv, men der vil også være løsninger, der skabes i et fællesskab med fintech-startups som Crediwire eller Big Tech som Apple Pay. Disse samarbejder er ved at modnes, men der er stadig et stort ubrugt potentiale. Læs Rina Asmussens tanker om digitaliseringens betydning her:

Kig uden for andedammen

– Brancherne flyder sammen i dag, og det er ikke længere kun i banken, at man som kunde kan finde de klassiske bankservices. Man skal huske på, at selv om kundernes basale behov er de samme, så vil deres krav til, hvordan de skal opfyldes blive påvirket af, hvad de oplever andre steder udenfor banking. Det er derfor essentielt at vi følger med i, hvad der rører sig uden for vores egen lille andedam både i forhold til andre lande og andre brancher.

– Betalingsområdet har udviklet sig meget, og de digitale investeringsplatforme er ved at slå igennem. Asien har taget nogle kæmpe skridt på den digitale rejse herunder i levering af finansielle services. Her har Big Tech haft fornøjelsen af at have førertrøjen på med udviklingen af sociale medie-platforme, der også fungerer som banker. Jeg forventer ikke, at den samme udvikling vil ske her i Europa. Derfor skal vi stadig lade os inspirere af de løsninger, vi ser fra andre og anderledes markeder. 

Værdifulde partnerskaber

– Vi har længe talt om platforme, der udgør et egentligt økosystem omkring kunden, hvor vi i bankerne sammen med partnere, de traditionelle og de nye partnere, løser konkrete problemstillinger frem for blot at levere en finansiel ydelse. Her forventer jeg en spændende udvikling i den kommende tid. I Danmark er der opstået et stærkt fintech-startup-miljø, som sikrer, at vi stadig er med helt fremme på finansiel innovation. Partnerskaberne mellem de traditionelle banker og fintech er ved at modnes, og jeg er helt sikker på, at vi kommer til se meget mere af det i de kommende år.

– Hvis jeg skal kigge ud i verden i mere hjemlige himmelstrøg, ville jeg kigge på Holland. Det er et marked, der ligner vores, men hvor jeg oplever, at flere af de hollandske banker er længere fremme både i forhold deres måde at organisere sig på og i forhold til aktivt at arbejde med partnerskaber for at skabe bedre finansielle oplevelser.

De fleste vil hellere i biografen

– Et område hvor vi i bankerne kan lære noget af tech-selskaberne er i forhold til anvendelse af data. Vi skal bruge den data, vi har om vores kunder til at blive mere relevante – så dialogen med banken bliver enklere, og vi kan tage kontakt til vores kunder på det rette tidspunkt med de rigtige ideer. Men også med en sikker forståelse af at værne om privatlivets fred, så vi bevarer en tillidsfuld relation.

– Selvom et velfungerende finansielt system er afgørende for et velfungerende samfund, må jeg som bankkvinde nok erkende, at bank ikke er et høj-interesseområde. De fleste vil hellere gå i biografen, end de vil gå i banken. Det er en forståelse, jeg har været bevidst om gennem min karriere. Det har nok gjort, at jeg har forsøgt at arbejde ud fra, at finansielle services skal være enkle og enkelt integreret i vores liv. De fleste har brug for at have økonomisk tryghed og være sikker på, at man udnytter mulighederne i sin økonomi. Kan det løses på en endnu mere digital måde end i dag? – Ja, det kan det.

Data og bæredygtighed

– Vi skal huske at koble den digitale agenda med bæredygtighedsagendaen. Bæredygtighed er en agenda, der for alvor har taget fart i det seneste år. Digitalisering kan i høj grad være med til at fremme bæredygtig transformation. Her tænker jeg ikke kun på det åbenlyse, at digitale møder nedsætter transportbehovet og dermed CO2-udledning. Men også at digitale værktøjer kan bruges til overblik og behandling af de mange nye ESG data, som bæredygtig investering og låntagning med mere vil indebære.

Fokus på organisationen

– Den øverste ledelse i en etableret organisation skal i dag evne ambidekstral ledelse. Man skal både drive, udvikle og effektivisere sin eksisterende forretningsmodel samtidig med, at man arbejder på at skabe fremtidens forretningsmodel. En etableret bank skal, i modsætning til en startup, tjene penge nok til både at give aktionærerne en god forrentning af kapitalen og til at ’brænde penge af’ på langsigtet udvikling. Og i et negativt rentemiljø med stigende omkostninger til regulering og compliance og stigende konkurrence, er det ikke nogen helt nem opgave, hvilket også kan aflæses i kursen på bankaktier. Bankens nytænkende forretningsmodel vil nok også medføre nye prismodeller.

– Bankerne har heldigvis mange dygtige og dedikerede medarbejdere. Men den digitale transformation vi er i fuld gang med og den bæredygtigheds transformation, vi står overfor, kræver kompetenceudvikling og forandringsparathed. Ikke blot i udviklingsafdelingen, men i alle led af organisationen. Og derfor er det helt afgørende, at ledernes værktøjskasse i forhold til at lede forandringer er helt up to date. Forandringsledelseskompetencer har altid været vigtige og bliver kun vigtigere herfra.

Vi skal være hurtige på fødderne

– Bankerne skal tage udviklingen alvorligt. Vi skal passe på, at vi ikke sidder for længe på den eksisterende forretningsmodel, blot fordi der er penge i den her og nu. Vi skal være open-mindede, agile og organisere os, så vi bliver hurtige på fødderne. Vi skal naturligvis kontinuerligt forsøge at tegne et billede af fremtiden, hvilken position vi ønsker og har kompetencerne til at have i den fremtid, og hvordan forretningsmodellen så ser ud. Men ingen kan forudse, hvad der sker på den lidt længere bane. Derfor er det vigtigt, at vi organiserer os agilt og fleksibelt, så vi kan bevæge os hurtigt. 

___________________________________________________________________________

Crediwire er en platform for finansiel optimering for virksomheder og deres rådgivere. Med Crediwire kan du spare tid på de tidskrævende, førhen manuelle, opgaver og i stedet frigive tid til din forretning. 

Gør som mange andre virksomheder og tilmeld dig Crediwire i dag.