Carsten Rohde: "Stærkere virksomheder er godt for samfundet"

Af
Mads Brix
Crediwire er aktuel med Danmarks største rapport om digitaliseringen i revisorbranchen. Du kan downloade hele rapporten, gratis.

Stærkere virksomheder er godt for samfundet  

Carsten Rohde er professor og institutleder ved Institut for regnskab hos Copenhagen Business School. Han argumenterer for, at stærkere virksomheder er godt for samfundet, og derfor er det i alles interesse at de udvikles og forbliver konkurrencedygtige. Det kan digitalisering og data være med til. Men det handler om at udnytte mulighederne.

Digitalisering kan gøre vores liv lettere

Digitalisering har været et tilbagevendende tema i samfundsdebatten i mange år. De fleste af os synes, at det er spændende at tale om, hvordan digitaliseringen kan gøre vores liv lettere. Men fokus i debatten er også, hvordan vi skaber værdi i samfundet, og hvordan vi bliver mere produktive med digitaliseringen. Det er spørgsmål, som helt naturligt optager os, blandt andet fordi mere værdi giver flere muligheder. Stærkere virksomheder er godt for samfundet, fordi de skaber udvikling og nye muligheder.

Digitaliseringen er i fuld gang

– Jeg synes ikke, at vi skal tale om digitaliseringen som noget, der skal til at ske. Digitaliseringen er i fuld gang, og det har den været i mange år. Vi er ret langt fremme i den finansielle sektor i Danmark. Men også i andre sektorer i erhvervslivet og ikke mindst den offentlige sektor er der en hastig udvikling. Det skal vi være stolte af.

– ERP-systemerne er et klassisk eksempel. Det er de færreste virksomheder, der i dag ikke arbejder med et moderne regnskabs- eller ERP-system. Det betyder, at regnskabsdata registreres og sorteres så de er tilgængelige til forskellige analyse- og beslutningsformål. Ofte ligger regnskabsdata i skyen i modsætning til tidligere, hvor de optrådte som kvitteringer i indkøbsposer og ringbind. Dette er et af de mest tydelige eksempler på digital udvikling.

Mål versus middel

Er digitaliseringen et mål, eller er det et middel? Mange taler om digital transformation som et mål i sig selv. Men kan man overhovedet tale om digitalisering som et mål, eller er det et middel til at opnå et mål? Jeg mener klart, at det er et middel. Vi digitaliserer regnskabsdata og regnskaber for at gøre det nemmere og for at spare tid. Det relevante spørgsmål er så: Hvad skal vi gøre nu, hvor det er nemmere, nu hvor du har mere tid? Det er det interessante spørgsmål.

– Virksomheder vil gerne vide, hvorfor de ikke har tjent det samme nu, som på samme tid sidste år. De vil gerne vide hvilken kunde, de ikke har solgt det samme til, som de burde. De vil gerne forstå deres potentiale, så de kan gøre mere af det, der virker.

– Det interessante er, at data, der kan besvare alle de spørgsmål, er tilgængelig. Det handler om at arbejde med og analysere data, så vi kan begynde at forstå, hvordan vi kan bygge en stærkere virksomhed.

Vi har et fælles ansvar over for SMV’erne

– Alt det jeg har nævnt ovenfor er muligt i dag. Problemet er, at det er ikke alle virksomheder, der ved det. Derfor er der mange virksomheder, der tror, at det man køber hos en revisor, alene er et underskrevet årsregnskab. Det betyder også, at virksomhederne ikke efterspørger andet, og derfor tilbyder revisoren i nogle tilfælde heller ikke andet. Derfor kan vi ikke have denne debat uden at nævne ledelsesrådgivning. Der er et behov for at klæde virksomhederne bedre på, hvilket flytter barren for de services, en revisor leverer. Det betyder også, at digitaliseringen og den ’ekstra’ tid, den medfører for revisoren, kan bruges til rådgivning som service.

– Revisorerne skal bruge deres ekspertise på at forstå data og rådgive virksomhederne, så de kan se deres udfordringer og forstå deres potentiale. Revisorerne skal hjælpe virksomhederne med at kigge fremad med udgangspunkt i data.

SMV’erne skal også være med

– Store virksomheder er i forvejen på banen, når det kommer til at udnytte data. Dette er ikke så overraskende. Det banebrydende er, at dette nu kan tilbydes til SMV’erne, som ellers er blevet holdt udenfor, da omkostningerne tidligere ikke har kunne stå mål med resultaterne.

– Det er nu et andet udgangspunkt. Data er lettere tilgængelig og struktureret takket være løsninger som eksempelvis Crediwire. På den måde kan selv de små virksomheder få udbytte af data og ikke mindst få hjælp fra revisorerne til at give et nemt og hurtigt overblik.

Book et møde og hør, hvordan du kan være med til at bygge stærkere virksomheder.